Rellen in Londen

rellen in londenDe eerste berichten kwamen wat lafjes door: er waren opstootjes in Tottenham. Daarna werden het relletjes en toen stond in een keer die hele wijk in vuur en vlam. De plunderingen van winkels waren het meest opvallend, want die hadden eigenlijk niets te maken met de veronderstelde reden voor de rellen: de politie had iemand een paar dagen eerder doodgeschoten na een schotenwisseling. De vertoonde foto van het slachtoffer was niet in zijn voordeel. Zo’n vervelend cliché mannetje die teveel op een stoere rapper wil lijken met zijn 2 vingertjes in de lucht. Waarschijnlijk van Facebook afgeplukt. Tip: zorg dat je altijd een gezinsfoto op dat medium hebt staan, kam je haren, trek een pak aan en laat je omringen door het liefst jeugdig kroost. Ik denk dat je dan meer sympathie hebt van het volk.

Maar goed, het bleek dat de politie twee dagen na de dodelijke schietpartij nog helemaal niets had laten horen richting de familie. Mensen gaan tegenwoordig al helemaal los als de spoorwegen niet heel snel over de luidspreker een verklaring geven voor een vertraging, dus ik kon me de woede van die familie in ieder geval wel voorstellen. Overigens blijkt nu dat de neergeschoten man helemaal niet heeft geschoten op de agenten. De kogel die in de politiewagen is aangetroffen, blijkt afkomstig van een agent.

Daarna kwam de zondag met meer rellen en plunderingen en de maandag ging het helemaal los in tal van Londense wijken en andere Engelse steden. Ben ik even blij dat ik niet boven een winkel woon! Burgemeester en premier terug van vakantie (te laat) en daarna eindelijk de counter attack met 16.000 agenten hier op straat. Het was meteen over en je vraagt je af: hadden ze dat niet eerder kunnen bedenken? Het klinkt ook lekker degelijk als je bedenkt dat hier volgend jaar de Olympische Spelen worden georganiseerd……

En nu begint het discusseren over de oorzaken: zijn het de enorme verschillen tussen rijk en arm hier, de jeugdwerkeloosheid, de uitzichtsloosheid, de recessie, de bezuinigingen? Tijdens de discussie in het parlement vroeg iemand zich zelfs hardop af: waarom zitten deze jongeren niet gewoon op school? Er viel een stilte en iemand fluisterde haar in: ‘het is schoolvakantie’. De volgende vraag rijst dus ook: heeft de politiek eigenlijk nog wel contact met de samenleving?

Door de massale aanwezigheid van camera’s worden de plunderaars nu één voor één opgepakt. Alle nationaliteiten zijn vertegenwoordigd, ook de middenklasse deed mee en de helft is onder de 18 jaar. Dat laatste zorgt overigens wel voor hilarische taferelen. In The Sun stond een foto van een jongen die aan zijn ‘hood’ door zijn moeder de rechtbank werd ingesleept. En wat te denken van die leraar van een school? Die schaamde zich zo dat hij bij vertrek uit de rechtbank een krant over zijn hoofd deed om de fotografen te ontlopen. Waarna hij tegen een lantaarnpaal aanliep.

De schandaalbladen hebben het druk met het aan de schandpaal nagelen van de verdachten en de rechters rammen er dag en nacht stevige veroordelingen uit. Ene Nicolas Robinson van 23 jaar, student, kreeg 6 maanden gevangenisstraf voor het stelen van flessen water ter waarde van 3,50 pond uit de Lidl. Hij liep in de ochtend naar huis en was dorstig, dus toen hij zag dat de winkel werd geplunderd, werd, volgens zijn advocaat, de verleiding te groot.

Tot slot twee mooie video’s van de plunderingen, uiteraard met een knipoog om positief te eindigen.

Filmpje 1: commentaar ‘Police said they were out numbered’

YouTube voorvertoningsafbeelding

Filmpje 2: spreekt voor zich

Share