News of the World

Ryan GiggsNa maandenlang zeer verantwoorde kranten als The Guardian en The Independent te hebben gelezen, viel mijn blik bij het bezoek aan de supermarkt op een krantenkop van News of the World. Ryan Giggs, de voorbeeldige voetballer, familieman en condoomambassadeur van Unicef in Afrika, bleek niet alleen met miss Wales het bed te hebben gedeeld, maar was ook ongeveer 8 jaar lang aan het ballen geweest met zijn schoonzus. In 4 volledige pagina’s werd duidelijk dat de schoonzus vond dat de waarheid maar eens gezegd moest worden over ‘rat Giggs’. Kopen dus die krant! (PS: deze week werd bekend dat deze schuldbewuste schoonzus de bedprestaties van Giggs kon vergelijken met nog 3 andere spelers uit zijn team….)

Wat mij opviel is dat je al lezende in een heel ander taalgebied terechtkomt. Brothers is Bro’s, God help us wordt God alp us. En verder toch wel tamelijk briljante taalvondsten en één-tweetjes door de hele krant heen. Bijvoorbeeld:

Exclusive: on me head, doc. My croo cut.

Waar dit over gaat? Dat maakt de volgende zin duidelijk:

Wayne Rooney confessed to a big transfer yesterday: a £ 10,000 op to move hair from the back of his head on to his balding bonce.

Kijk, dat is pas nieuws. Nu had het Engelse voetbalteam net met moeite een gelijkspel uit de wacht gesleept in de thuiswedstrijd tegen Zwitserland. In de vroege ochtend overleg in het redactieteam en ja hoor: de zaken konden met elkaar in verband worden gebracht. Eerst een foto van de Engelse trainer Fabio Capello die met zijn hand even zijn haar aanraakt met daaronder een grote kop:

June don’t know what you’re doing

en daaronder de mooie vondst:

On the day Wayne Rooney told the world he had been given a hair transplant, Fabio Capello was tearing it out.

Daar kan de Telegraaf nog puntje aan zuigen!

Wat de Telegraaf hopelijk niet gaat leren van News of the World, is het aftappen van voicemails. Heel langzaam wordt duidelijk dat dit een hele explosieve zaak aan het worden is, nu de doofpotten niet meer goed werken. Even in het kort: via een vrij dubieus persoon (Jonathan Rees) kon de krant jarenlang prachtige primeurs brengen over beroemde en belangrijke personen. Deze Rees had namelijk uitgevonden hoe hij hun voicemails kon aftappen. Maar daar bleef het niet bij: er werden ook emails met virussen gestuurd waarna alle emails van de ontvanger beschikbaar kwamen, zijn handlangers belden naar banken om comprimerende gegevens los te krijgen en ook het middel inbraak werd niet geschuwd. Nu ook Tony Blair en Kate Middleton als potentiële slachtoffers zijn aangemerkt, nadert een nieuwe fase. Een groot probleem is dat het onderzoek al jarenlang voortsuddert en de serieuze kranten in deze zaak voor grotere doorbraken zorgen dan de rechercheurs. De reden? Ik denk dat de volgende zin uit The Guardian veel verklaard:

‘Some police contacts are said to have been blackmailed into providing confidential information. One of Rees’s former associates claims that Rees had compromising photographs of serving officers, including one who was caught in a drunken coma with a couple of prostitutes and with a toilet seat around his neck.’

Om de goede sfeer thuis intact te houden, kan ik me voorstellen dat je dan wel meewerkt. Maar ook: fijn om te weten dat dit land misschien wel bestuurd wordt door mensen die worden gechanteerd!

Volgende keer zal ik The Sun eens onder de loep nemen. Blote tieten op pagina 3 en iets minder verfijnd. Zo stond er bij een foto van Rooney en zijn gezin op de luchthaven: hairport…….

Share