Call centres

call centreHet is hier bijna onvermijdelijk dat je ooit met een call centre in aanraking komt. Nu spreek ik best wel een woordje Engels, maar om het maar eens zo te zeggen: je hebt verstaanbaar Engels en onverstaanbaar Engels. Daarbij is het niet zo dat mensen uit Groot-Brittannië altijd beter verstaanbaar zijn. Integendeel.

Zo dacht ik een tijd geleden: we moeten eigenlijk eens een inboedelverzekering afsluiten. Dus ik bel op een middag naar onze bank en krijg daar een rustig sprekende man aan de lijn die mij in uitstekend verstaanbaar Engels een aantal zaken vraagt. Helaas vroeg hij ook naar het type dakbedekking en het bouwjaar van ons appartementsgebouw. Geen idee, dus even de huiseigenaar gebeld en daarna weer terug naar het call centre.

‘Aye mister Nieuwmans, how cannae help ye?’

Zandzakken voor de deur: een Schot! Jarenlang trok deze volksstam met schapen door de, overigens prachtige, Hooglanden en nu zaten ze in een keer achter een telefoon argeloze mensen van informatie te voorzien. Wie is ooit op dat idee gekomen? Mijn bank dus. Wanhopig probeerde ik nog de eerste spreker aan de lijn te krijgen, maar helaas: deze mannen werken op commissiebasis dus geen enkele kans dat hij me ging doorverbinden. Teneergeslagen vroeg ik of hij me een offerte kon geven voor de home contents insurance. Daarna begon het koeterwaals dat zich ergens tussen het geblaat van schapen en een accent van een Londense achterbuurt bevond. Af en toe riep ik nog wanhopig ‘Sorry? I did not get that?’, maar dat bleek de goede man niet van zijn Schots af te helpen. Slechts flarden waren voor mij verstaanbaar. Zo had hij na een tijdje begrepen dat ik een Nederlander was en begon hij een heel verhaal over een voetbalwedstrijd van Celtic tegen Ajax in de jaren tachtig. Ik begreep dat Ajax had gewonnen maar dat hij een hele leuke dag had gehad in de Amsterdamse hoerenbuurt. Verder voegde hij eraan toe:

‘So, if you are from Holland you have bikes, innit?’ En verder zonder mijn antwoord af te wachten, hoorde ik hem hardop pratend en typend (and-now-the-two-bikes-are-included) de fietsen even aan de verzekering toevoegen.

We hebben helemaal geen fietsen hier, maar ik liet het er maar bij zitten. Na de eindroffel (het opsommen van wat er allemaal inclusief was en de eindprijs) was uiteraard de vraag: ‘so, can we arrange it for you like this?’. Mijn standaard antwoord is dan tegenwoordig: ‘I have to discuss this with my wife, so can you send it by post?’ Om een lang verhaal kort te maken: ik heb het niet eens doorgelezen. Dat ik niet de enige ben die moeite heeft met het Schots, wordt geïllustreerd door de onderstaande video.

YouTube voorvertoningsafbeelding

Van een heel andere orde is British Telecom. Die hebben de heleboel uitbesteed aan Indiërs. Prima gasten, want ze spreken verstaanbaar Engels! Wel met een grappig accent, maar dat heb ik hier ook. Het enige nadeel is dat ze iets te vaak wat aan The Boss moeten vragen. Dat is ook het moment dat je fantasie gaat werken. Gaat zo’n man dan blootsvoets rennend de tent uit op zoek naar Bossy? En is dat dan zo’n dikke kerel met rode haren die achter een stapel papieren zit met twee grote ventilatoren in zijn gezicht? Of trekt die call centre agent even een bakkie rijst met curry voor zich en zegt tegen zijn buurman: ‘weer zo’n Witmans die er niets van begrijpt, dus laat maar even wachten’. Ik vrees het laatste. Wat mij dan weer bij Indiërs irriteert is de wat onderdanige toon. Als er gevraagd wordt ‘I really hope your problem is solved mister and can I maybe ask you if you have another problem that I can solve for you mister?’, dan komen wat ongemakkelijke koloniale gevoelens van onze voorvaders naar boven. ‘How about 20 push ups next to your desk boy?’. Maar verder niets verkeerds over deze jongens. Binnenkort streven ze de economie in Europa voorbij en zijn de rollen omgedraaid. Nee, geen kwaad woord over de Indiërs wat mij betreft.

Nog even lachen dan om de onvergetelijke Sellers die het Indiase accent en de mimiek prachtig onder controle had in The Party.

YouTube voorvertoningsafbeelding
Share