Een middag voor de tv

tvEen nadeel van ouder worden is wat mij betreft dat je af en toe wat melancholisch wordt bij het terugdenken aan ‘de goede oude tijd’. In mijn geval eind jaren zestig en begin zeventig. De tijd dat vader zondags stipt om één uur ‘s middags de radio afstemde op Hilversum 1 of 2. En dan schalde de gedragen stem van mr G.B.J. Hiltermann door de kamer met ‘De Toestand in de Wereld’. Wel zo overzichtelijk: slechts één toestand. De toestand was dat het Westen goed en Rusland (USSR) slecht was. Toen er in de jaren 70 meer toestanden kwamen, verloor hij bij ons thuis zijn krediet via mijn moeder. In mijn herinnering draaide zij G.B.J. de nek om met de volgende opmerking richting mijn vader: “zit je nu nog steeds naar dat gezeik van die vent te luisteren”? Verder natuurlijk het zwart-wit tv’tje. Op weekdagen begon alles rond 7 uur ‘s avonds en in het weekend rond een uur of 2. Je kon alleen kiezen tussen Nederland 1 en 2 en ook dat maakte het leven een stuk makkelijker.

Dit soort gedachten speelde door mijn hoofd toen ik wat ziekjes op de bank ging zitten en de tv hier afstemde op ITV 4. Het programma zag er heerlijk uit: The Saint, Batman en last but not least: Colditz! Om deze heerlijke tv middag wat extra retro-effect mee te geven, trok ik een korte broek aan en zette een glas cola en een zak Nibbit (voor knabbelkenners) onder handbereik. Terug in de tijd!

The Saint (Simon Templar)

YouTube voorvertoningsafbeelding

Eigenlijk was de Saint voor mij vroeger te laat op tv. Ik moest meestal na de Flinstones naar bed. Maar als het in de zomer warm was, wist ik dat de deur van de woonkamer op een kier stond voor het ‘doortochten’. Ik kroop dan uit bed en gluurde door de deuropening mee.

Roger Moore is voor mij ‘the King of the Eyebrow’. Heel subtiel trekt hij er eentje of heel soms ook twee op en dan weet je als kijker meteen dat er iets aan de hand is. Hulde ook voor het altijd goed zittende kapsel en het feit dat hij in een driedelig pak iedereen in elkaar slaat. Ik heb zelf ook eens een driedelig pak gehad, maar die beperkte naar mijn mening toch wat bewegingsvrijheid. Roger heeft daar geen last van, zelfs niet met alle knoopjes dicht. Die ramt iedereen in elkaar, doet met slechts 1 handveeg zijn haar goed en stoft dan nochalant met de achterkant van zijn vingers zijn pak wat af. Daarna loopt hij met één of meerdere vrouwen het beeld uit.

Batman

Dit werd vroeger altijd op de zaterdagmiddag uitgezonden rond een uurtje of 4. Reken maar dat ik geen uitzending heb gemist. Zelfs nu vind ik de oude serie superieur aan de films die er de laatste jaren zijn gemaakt.

Volgens mij was dit ook de eerste keer dat er een hele merchandising omheen was bedacht. Ik had thuis een Batcar en een kartonnen Batmask, die door middel van elastieken achter mijn oren tegen mijn voorhoofd zat vastgeplakt. Reken maar dat ik na zo’n uitzending met dat masker op en een handdoek om mijn nek als cape minimaal een half uur rondsprong door de kamer! Gelukkig kwamen mijn ouders niet op het onzalige idee om mij van een volledig Batman- of, erger nog, Robinpakje te voorzien. In de speelweide achter onze flat heerstten namelijk de cowboys en Indianen (Rawhide!) en om daar dan met zo’n nichterig Robinpakje doorheen te gaan lopen, was vragen om moeilijkheden.

Een van de mooiste acties moet toch wel de onderstaande zijn. Batman en Robin zitten in de Batcopter achter de boeven aan. Batman hangt daarbij aan de Batladder maar door een stuurfoutje geraakt hij in de zee. Let vooral ook op de manier waarop Robin de Batspray aangeeft: makkelijker kan je het niet maken!

YouTube voorvertoningsafbeelding

Laat dit een les zijn voor die minkukels van Discovery Channel. Eerst vanaf een grote boot een half uur rauwe biefstukken in zee gooien om haaien aan te trekken en als die dan komen heel lafjes in een stalen kooi gaan zitten. Een ocean dip en haaienspray: dat is het echte werk!

Colditz

Dit was de naam van een kasteel in de Tweede Wereldoorlg waar geallieerde officieren die maar bleven ontsnappen naartoe werden gebracht door de Duitsers. Het was bijna onmogelijk om hier weg te komen maar dat lieten de gevangenen niet op zich zitten. Met man en macht werd er geprobeerd om te ontsnappen!

Bij nader onderzoek begreep ik dat Colditz niet alleen een tv serie was, maar dat er ook vele films over zijn gemaakt. Onderstaand een ontsnappingsmoment uit een oude film waaruit blijkt dat het inderdaad bijna onmogelijk was om hier te ontsnappen……

YouTube voorvertoningsafbeelding

Domme Duitsers! Hadden ze net tikkertje, knikkeren en huppelen verboden en dan ontsnappen die gasten toch nog via haasje over! Verder lijkt het mij duidelijk dat de Duitsers de oorlog hebben verloren door het onvermogen om op het juiste moment raak te schieten. Ik heb vele films gezien over de oorlog en iedere keer komt dit weer aan het licht. Ze knallen maar wat.

De tv serie die ik destijds met spanning volgde, stond bij nader inzien in het teken van slechts één werkwoord: graven. Terugkijkend dacht ik: waarom is dat kasteel eigenlijk niet ingestort? Dag in dag uit waren volgens die serie tientallen gevangenen tunnels aan het graven. Het zand werd dan in sokken gedaan of in broeken die bij de enkels werden dichtgebonden. Tijdens de vrije uitloop werd het zand dan geloosd op de binnenplaats. Het was dus tijdens je gevangenschap óf de hele dag graven óf de hele dag rondlopen met zand tussen je tenen en in je bilnaad. Die binnenplaats moet eruit hebben gezien als een zandverstuiving met al die tunnels, maar de Duitsers hadden weer eens niets in de gaten.

Na het zien van deze programma’s kwam ik tot de conclusie dat ik eigenlijk naar behoorlijk wat geweld had zitten kijken. De kaakslagen waren niet van de lucht, evenals de gouwe ouwe maagklappen (de mooiste zijn die waarbij de tegenstander helemaal dubbelklapt totdat het hoofd tussen de knieën zit en dan achterover valt). De discussie van nu gaat erover dat de jeugdige kijker daardoor agressief gedrag gaat vertonen in het heden en de toekomst.

Ik liep eens naar de spiegel en zag daar een brave burger met een licht wijkende haargrens, gehuld in een korte broek en een handdoek als cape om zijn nek geknoopt. Was ik nu extreem geweldadig geworden door die series van vroeger? Nee. Mijn voorlopige conclusie is dat de kritiek dus overdreven is. Zo kom je op latere leeftijd nog tot vergaande inzichten.

Share