Kredietcrises via Bangladesh

London, het land van de curry’s! Helaas houdt mijn vrouw er niet van: er zitten teveel kruiden in en om de slechte kwaliteit vlees te verbergen, gooien ze er een dikke saus overheen. Tsja. Toen ze een weekendje weg was, greep ik dus mijn kans. Ik had op weg naar de supermarkt al eens zo’n klein restaurantje gezien: Spicy World, Indian restaurant.

Spicy World

Het ziet er ook deze avond weer slecht uit voor Spicy World

Bij binnenkomst werd ik hartelijk begroet door twee mannen! ‘Hello, how are you doing’? Na enige weken in Londen begrijp ik dat je hier even doorheen moet met ‘I am fine, and how are you’? En dan antwoord die ander weer ‘thank you, I am fine too’. Na deze ceremonie werd er een tafel aangewezen, die ik resoluut afsloeg. Nee, ik kwam wat afhalen hier. De hartelijkheid werd met 50% gedecimeerd en ik kreeg een folder in mijn handen gedrukt. ‘And you have to pay 10% extra if you do not want to sit here’. Gastvrij: nee, duidelijk: ja. Ik plaatste mijn bestelling waarna wat naar beneden in een kelder werd geschreeuwd. Even later verscheen via de keldertrap een wat oudere man met snor ten tonele. Deze begon direct in een grote pan met gele saus te roeren toen hij de bestelling doorkreeg. Wat hij fout deed weet ik niet, maar na een tiental seconden kreeg hij er verbaal flink van langs van één van de mannen. Geen idee waarom, want het enige wat hij tot nu toe had gedaan is uit de kelder komen en in een pan roeren. Was de curry niet op temperatuur, waren er ingrediënten vergeten? Ik besloot die ouwe snor in de gaten te houden. Terwijl er nog iemand uit de kelder omhoog kwam en zich met mijn rijst ging bemoeien, begon een van de obers een praatje met mij:

Where are you from?
Holland
Holland? Oh, what do you eat in Holland?
Well, most of the time potatoes but also rice as we have many Indonesian dishes.
Aha, yes, Indonesia was a colony of Holland.
Yes, and also for instance Surinam.
Surinam?
Yes, that is situated next to Venezuala.
Venezuela?
Yes, in South-America.
South-America?
The continent south of North America.
Oh yes, heard about that

Stilte

Do you eat potatoes in India?
We are from Bangladesh

Stilte

Toch even uitkijken nu. Indiërs, Paki’s, Bengalen: op de BBC had ik wel eens gezien dat men elkaar niet zo ligt. Om het gesprek een positieve wending te geven keek ik eens rond in de compleet lege zaak en vroeg:
Not so busy today, isn’t it?
No, but that is because of the rain

Hier werd ik toch even stil van. Vanwege de regen zat er niemand in het restaurant. In Londen. Er werd mij ineens iets meer duidelijk over de kredietcrisis. Stel je voor: een paar Bengalezen verkleed als Indiërs loopt de bank binnen om een krediet los te krijgen voor een restaurant. Er is een afspraak gemaakt met de bankdirecteur en na het handenschudden en de ‘how are you’ ceremonie ontvouwt zich het volgende gesprek.
Bengalezen: we willen £ 100.000 lenen om een restaurant te beginnen
Bankdirecteur: ok, hebben jullie een plan?
Bengalezen: ja, we willen 5 tafels hebben met 4 stoelen, dus de maximale bezetting is dan 20 mensen. Dan willen we 2 mensen in de bediening en 2 in de keuken.
Bankdirecteur: het cijferwerk klopt in ieder geval. Hoe vaak denken jullie vol te zitten?
Bengalezen: nou, bijna altijd, behalve als het regent in Londen.
Bankdirecteur: zo, jullie hebben werkelijk overal aan gedacht. Helemaal top, morgen staat het geld op jullie rekening!

Ik had eerlijk gezegd nooit gedacht dat ik nog eens een van de oorzaken van de kredietcrisis in Spicy World zou ontrafelen. Tevreden liep in door het al wekenlang regenachtige Londen naar huis. Het eten was prima.

Share